In de gemeente Medemblik is onduidelijkheid ontstaan rondom de uitvoering van de toeristische marketing. In het verleden droegen diverse partijen zoals Team EZ, lokale ondernemers en vrijwilligers gezamenlijk bij aan de promotie van gemeente Medemblik. De Stichting Toeristisch Platform Medemblik (STPM), ook wel VISIT Medemblik, werd opgericht om de verzelfstandiging van deze marketing mogelijk te maken, zodat commerciële activiteiten ontplooid kunnen worden. Echter, uit recente communicatie tussen de OFM, betrokkenen en de gemeente blijkt dat de gemeente zelf stappen heeft ondernomen om de toeristische marketing intern op te pakken, zonder de betrokken externe partijen hierover tijdig te informeren.
Ondernemers en betrokkenen gaven aan dat zij in de veronderstelling waren dat zij nog in gesprek waren met de gemeente over de verdere verzelfstandiging. Tot hun verbazing bleek de gemeente zelfstandig te zijn begonnen met het uitrollen van een marketingplan voor 2025 en 2026. Dit druist in tegen eerdere afspraken en roept vragen op over transparantie, rolverdeling en efficiëntie van belastinggeld.
Hart voor Medemblik is van mening dat toeristische marketing een private aangelegenheid moet blijven, ondersteund door een onafhankelijk platform dat kan inspelen op commerciële kansen. Ondernemers denken en doen tenslotte anders ambtenaren. Daarom willen wij middels raadsvragen duidelijkheid verkrijgen over de huidige situatie, de keuze van de gemeente om zelf toeristische marketing uit te voeren en de technische toetsing van de eerdere motie.
1. Proces en transparantie
- Waarom heeft de gemeente besloten om de toeristische marketing intern op te pakken, terwijl de betrokken ondernemers en het vrijwillig platform in de veronderstelling waren dat er nog gesprekken plaatsvonden over verzelfstandiging?
- Hoe is de gemeente tot dit besluit gekomen en welke afwegingen hebben hierbij een rol gespeeld?
- Op welke wijze is de gemeenteraad op de hoogte gesteld van deze beleidswijziging en wat is de rol van de raad in dit besluitvormingsproces geweest?
2. Communicatie en betrokkenheid van ondernemers
- Waarom zijn de ondernemers en betrokken partijen niet geïnformeerd over het voornemen van de gemeente om zelf de toeristische marketing uit te voeren?
- Hoe reflecteert het college op de klacht dat betrokken partijen zich “aan het lijntje gehouden” voelen?
- Welke stappen onderneemt de gemeente om de communicatie en transparantie richting ondernemers te verbeteren?
3. Financiële en juridische toetsing
- Welke financiële middelen worden ingezet voor de interne uitvoering van de toeristische marketing?
- Hoe verhoudt dit zich tot eerdere afspraken over verzelfstandiging?
- Hoe waarborgt de gemeente dat publieke middelen efficiënt en effectief worden ingezet, gezien de eerdere intentie tot verzelfstandiging?
4. Technische toets van de motie
- In de technische toets van de motie 12 van 2025 VAO HvM VISIT (Voortbouwen, Investeren, Samenwerken, Innoveren, Toekomst) Medemblik wordt gesteld dat een interim-bestuur vanuit de ondernemers gefaciliteerd dient te worden en dat de gemeente daar geen zeggenschap over heeft. Hoe rijmt dit met het feit dat de gemeente nu zelf de marketing uitvoert?
- In hoeverre houdt de gemeente rekening met de beleidsnota economie van 2025, waarin toerisme een kaderstellend onderwerp zal zijn?
- Hoe wordt voorkomen dat huidige marketingactiviteiten vooruitlopen op deze beleidsvorming?
5. Privatisering versus gemeentelijke uitvoering
- Waarom kiest de gemeente voor interne uitvoering van de toeristische marketing in plaats van privatisering via een onafhankelijk platform zoals de Stichting Toeristisch Platform Medemblik?
- Hoe rechtvaardigt de gemeente deze keuze in het licht van efficiëntie, flexibiliteit en commerciële kansen die verzelfstandiging juist zou bevorderen?
- Is het college bereid om alsnog de marketinginspanningen privaat te organiseren, conform de wens van ondernemers en eerdere beleidsdoelen?
- zo nee waarom niet?