AZC in Medemblik: Den Haag legt druk op onze gemeente
Hart voor Medemblik staat voor een menselijk, maar realistisch asielbeleid. Wij hebben onze verantwoordelijkheid al genomen door een aanzienlijk aantal Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Wij tonen als gemeenschap dat we bereid zijn te helpen waar nodig. Toch wil de landelijke overheid – Den Haag – ons nu, met de komst van de spreidingswet, dwingen om daar bovenop een asielzoekerscentrum (AZC) te realiseren. Dit gebeurt zonder dat er naar onze lokale draagkracht wordt gekeken, zonder dat onze inwoners écht worden betrokken, en zonder dat men de gevolgen voor onze gemeente serieus neemt. Wij gaan hier niet mee akkoord. (vinden dit onacceptabel.)
Mening van de inwoners:
Voor Hart voor Medemblik is de mening van de inwoners belangrijk. Wij hebben een enquête gehouden die door meer dan 675 van onze inwoners is ingevuld.
Hieruit blijkt dat maar liefst 85% van de respondenten tegen een AZC is. Hierbij worden vooral mogelijke gevolgen voor de veiligheid, zorg en financiën genoemd als tegenargumenten. Wij overhandigen de resultaten van de enquête aan de burgemeester.
Hart voor Medemblik is tegen een AZC vanwege belangrijke bezwaren. Als een meerderheid van de gemeenteraad toch voor een AZC is, dan dienen wij een aantal moties (voorstellen) in om de zorgen van onze inwoners en onszelf zo veel mogelijk weg te nemen.
Waarom Hart voor Medemblik kritisch is:
De gemeente Medemblik is geen onwillige gemeente als het gaat om opvang van mensen in nood. Wij begrijpen dat er oorlog, onderdrukking en mensenrechtenschendingen in de wereld zijn, en dat Nederland daar humanitair op moet reageren. Maar er zijn grenzen aan wat onze gemeente kan dragen, zeker als deze extra verplichtingen van bovenaf worden opgelegd zonder voldoende middelen, planning of inspraak.
Medemblik neemt al haar verantwoordelijkheid
Onze gemeente vangt al honderden Oekraïense vluchtelingen op. Wij doen al meer dan veel andere gemeenten. Medemblik heeft haar steentje al bijgedragen en kan niet nóg meer opvang aan.
Veiligheid onder druk
Het AZC zal veel aandacht en capaciteit van politie, wijkagenten en handhavers eisen. In West-Friesland is de politiecapaciteit al beperkt. Meer inzet op één locatie betekent automatisch minder inzet in andere buurten. Bewoners die hulp nodig hebben, kunnen straks langer moeten wachten. Het algemene veiligheidsgevoel in Gemeente Medemblik kan hierdoor afnemen. Wij vinden het onaanvaardbaar dat onze inwoners de dupe worden omdat Den Haag ons opdraagt meer asielopvang te bieden dan we aankunnen.
Zorg en sociaal domein lopen vast
De gemeentelijke afdeling sociaal domein verzorgt de (ouderen)zorg, ondersteuning en welzijn voor kwetsbare inwoners. Denk aan ouderen, zieken, kinderen en mensen die rondkomen van een minimuminkomen. Deze afdeling draait nu al op volle toeren. Met een nieuw AZC komen er plots extra zorgtaken en begeleiding bij.
De zorg in Medemblik heeft nu al lange wachtlijsten. Met een AZC komen daar extra taken bij, zoals:
- Traumazorg voor asielzoekers
- Onderwijsbegeleiding voor kinderen
- Meer druk op huisartsen
Hoewel het COA een huisarts en tandarts faciliteert, blijft de rest van de zorgdruk op onze gemeente en bestaande voorzieningen neerkomen. Wij maken ons daar grote zorgen over.
Financiële gevolgen voor Medemblik
Vanaf 2027 verwacht de gemeente een tekort van 13,4 miljoen euro. De gemeente wil een lening van 3 miljoen euro + 3% rente nemen om de grondaankoop rond te maken. Dat geld moet ergens vandaan komen.
Wat als het AZC er tóch komt?
Als er op 3 maart tóch een meerderheid van de gemeenteraad aangeeft toch vóór een AZC te zijn, willen wij dat er strenge voorwaarden komen. Hart voor Medemblik is tegen een AZC vanwege belangrijke bezwaren. Als een meerderheid van de gemeenteraad toch voor een AZC is, dan dienen wij een aantal moties (voorstellen) in om de zorgen van onze inwoners en onszelf zo veel mogelijk weg te nemen.
Onze voorwaarden:
- Kleinschalige opvang: Geen grote opvanglocatie maar een menswaardige opvang met spreiding over de gemeente.
- Zero-tolerance bij overlast: Overlastgevers direct aanpakken en worden overgeplaatst
- Lokale ondernemers betrekken: Catering, onderhoud en beveiliging moeten door bedrijven uit de gemeente Medemblik worden gedaan.
- Extra politie en zorg: Extra wijkagenten en meer zorgpersoneel voor onze inwoners.
- Lobby naar Den Haag: Minder druk op Medemblik en een betere spreiding over Nederland.
De landelijke overheid (Den Haag) zet onze gemeente onder druk om een AZC te realiseren. Medemblik vangt al een groot aantal Oekraïense vluchtelingen op en heeft haar draagkracht hiermee vrijwel bereikt. Toch ligt er nu een voorstel voor een nieuw asielzoekerscentrum, zonder dat er voldoende rekening wordt gehouden met de impact op onze gemeente, haar inwoners en de voorzieningen.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond het AZC in Medemblik?
Schrijf u dan in voor onze WhatsApp-updates. Zo bent u direct op de hoogte wanneer er belangrijke nieuwsberichten, raadsbesluiten of informatieavonden zijn over de komst van het AZC in Medemblik.